Zsé blogja

ha esetleg írni szeretnél, a zsee.blog/kukac/gmail.com címre megteheted

Naptár

május 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31

Rendelő - vérnyomás

2009.06.28. 16:00 | dr.Zsé | 1 komment

Címkék: vélemény rendelő tanácsok magas vérnyomás dr.zsé

A magas vérnyomás a cukorbetegséhez hasonlóan szintén egy alattomos mizé, aki ebben "szenved", sok bajtól óvhatja meg magát, ha kellő figyelmet fordít magára. Természetesen most sem azt javaslom, hogy szigorú diétát meg azonnal soksok sportot minden frissen diagnosztizáltnak, hanem csak szépen, csak nyugodtan, kényelmes odafigyeléssel karbantartható ez a probléma is.

Egy kis élettan: kb 5 liter vérünk van, ezt kell megmozgatni minden alkalommal, vagyis normálisan és nyugalmi helyzetben 70szer percenként. Alvás alatt ez lehet 10-20-szal kevesebb, testmozgáskor, érzemi ingerekre pedig felmehet akár 120-150 dobbanás per percre is. Egy szívverés kb 70 ml-t mozgat meg, tehát az 5 liter vér 1 perc alatt ér körbe. A vérnyomás az a nyomás, amit a vér a verőerek (artériák, oxigénes vért a szívből elszállító erek) falára terhel. Általában 2 értéket szoktak megadni, pl 120/90. A nagyobb érték a szív összehúzódásakor mért, a kisebb érték a szív elernyedésekor mért érték. Ezek igen tág határok között mozoghatnak, áltában egyénenként más és más, hogy mi az alapérték, a lényeg a kettő arányában keresendő.

Akkor beszélhetünk magas vérnyomásról mint betegségről, ha legalább három különböző napon végzett méréssel normál érték feletti vérnyomást mérünk. Súlyosbodását fokozzák az ún. kockázati tényezők: életkor, pulzusszám, szív koszorúserek állapota, testsúly, dohányzás, koleszterinszint, vércukorszint, stressz, mozgásszegény életmód, alkoholfogyasztás, genetikai (örökletes) tényezők, satöbbi. Aki ezek közül többet is "begyűjt", az nagyobb eséllyell lesz magasvérnyomásos, illetve azon belül is rosszabb állapotú. A magas vérnyomás több okból is kialakulhat, például: 

- erek vesztenek rugalmasságukból
- erek áteresztőképessége csökken pl lerakódás miatt
- lerakódás miatt a vér lamináris áramlása turbulenssé változik, ettől nő az akadály...
- vér viszkozitása megnő, stb.
 

Szerencsés esetben a szív korrigálja a problémát, de ha állandósul, akkor az már maga a betegség. A bennünk lévő vér mennyisége állandó, szóval nem attól nő a nyomás, hogy több lesz a vér. Igaz, a piócás vércsapolás szokott segíteni, ráadásul a vért is higítja, vagyis nagyon jó régi praktika, de a szervezet gyorsan visszapótolja a hiányzó vért, mint véradás után, tehát nem érdemes ezzel kísérletezni. 

A következők átgondolásával és betartásával mindenféle erőlködés nélkül, a gyógyszeres kezelést kiegészítve, kordában tartható a magas vérnyomás. És az alacsony vérnyomástól szenvedőknek is javaslom, mert ezek az egészséges élet részei, mindenkinek szívből ajánlom. Figyelem, alacsony vérnyomás esetén az itt leírtak ellenkezőjétől nem lesz jobb a helyzet, csak komplikáltabb! Persze mindenki kérdezze meg kezelőorvosát és gyógyszerészét és a szomszéd nénit is...

Egy pár kiló mínusz soha nem árt senkinek. Szép lassan le lehet adni a kilókat, erről majd később írok egy külön bejegyzést. Mivel a normális testalkat az ideáls, és arra lett tervezve és felépítve a rendszer, nem érdemes túlterhelni, főleg, ha már tudott a probléma. Ezzel karöltve jót tesz a mozgás, ami lehet például egy kis séta minden nap, de ezt javasoltam már. Nem kell erőltetni a sétát, de legyen minimum fél óra hosszú, közepes tempóban. A legjobb ha este sétálunk, ekkor a vacsora vércukra is hamarabb lemegy a normális szintre. Mozgás után lehetőleg ne együnk meg egy fél malacot, de kiegyensúlyozott moszág esetén legalább fél óráig semmit se! A munka közbeni séta az nem érvényes, nyugodt séta kell... Puhányoknak kellő edzettség után lehet már intenzívebben is mozogni, ekkor javaslom az úszást. Egészséges, jót tesz a tüdőnek, a szívnek, a keringésnek, ráadásul minden izmot kellően megmozgat. A fokozatosság itt is kulcsfontosságú. Szinte minden városban van uszoda, tessék szépen ellátogatni. Nem túl drága egy bérlet, és ha a hasznot nézzük, rögvest olcsó is. Egy idő után a szociális kapcsolatok is javulnak, új barátságok köttetnek.

Aki dohányzik, nos, az ha nem tud leszokni, akkor legalább ne dohányozzon sokat. Ez jót tesz a tüdőnek, ami a vérnek, és a vérkeringésnek is. Értem, sejtem, nem könnyű leszokni. Akkor ne szokjon le, de ne szívjon sokat. Főleg ne este, mert szükséges a nyugodt, pihetnető alvás!!! Az meg nem megy, ha előtte cigi vagy kávé van. Ilyenkor regenerálódik a szervezet, és szabadulnak fel olyan anyagok, amik szükségesek a normális működéshez. Aki úgy gondolja, hogy valamilyen zaj zavarja az alvás során, az használjon füldugót. Drogériákban kapható szivacsszerű dugó, ami nem szűr ki minden zajt, csak tompítja azokat, így a reggeli ébresztőre is fel lehet könnyen kelni. Egy idő után, ahogy a nyugodtabb alvás kiegyensúlyozottabbá teszi a szervezetet, a reggeli ébredés sem lesz rettentő nehéz. 
Naponta egy pohár vörösbor szintén sokat segít. Olyan anyagok vannak benne, amik hasznosak a szervezet számára, szabad gyökök, vitaminok, satöbbi. Persze nem egyszerre kell ledönteni a heti adagot, hanem naponta 1-1 pohárkával érdemes este elkortyolgatni. Így az alvást is segíti, mert ellazítja a szervezetet. Már az is segít, ha heti 1-2 alkalommal megiszunk egy pohárral. Természetesen ha van alkoholista a családban, akkor ez az opció kilőve... a lényeg, hogy ne egyszerre igyunk meg 7 decivel, vagy többel, mert az nem segít csak ront, ráadásul vízhajtó hatású.
Étrendkiegészítőnek javaslom az omega3-at és egyéb fontos zsírsavakat tartalmazó kapszulát, becses nevén a tengeri halolajkapszulát. Kb 1000Ft 60 db, és lehetőleg olyan cég termékét vegyük, amiben megbízunk, semmiképpen se legyen noname kínai kapszula. Gyárthatják ott, persze, de a gyártó legyen megbízható. Ez a 60 db elég sok időre elegendő, mert nem kell éjjel-nappal ezt szedni. Az elején minden nap vegyünk be egy szemet, de egy hónap után már elég kúraszerűen (1 hétig igen, 1 hétig nem), vagy kétnaponta szedni. Férfiaknak javaslom, hogy felváltva szedjék a tökkapszulával, ami a prosztatának nagy áldás, főleg a kor előrahaladtával.
A magas koleszterintartalmú kaja sem túl szerencsés. Ebbe most ne menjünk bele, hogy miért, de nem tesz jót. Lerakódik az erek falán, szűkíti a keresztmetszetet, amitől nő a nyomás. Ha az erek rugalmatlanok, akkor romlik a helyzet, és egy nagy öngerjesztő rendszerré válik az egész. Nem, nem kell lemondani a szalonnáról, de nem kell minden nap azt enni. De ezt mintha már a cukor kapcsán is írtam volna. Olaj, olívaolaj, repceolaj, kukoricaolaj, mogyoróolaj, pénztárca és vérmárséklet szerint. Mindegyik nagyon finom, nem kell a napraforgóhoz ragaszkodni. Néha lehet kapni repce és napraforgó kevert olajat, az is finom!
Szintén javasolt a megnövelt magnézium, kalcium és káliumbevitel. Lehet inni pl heti egy Ca-pezsgőtablettát, az a csontoknak is jót tesz, idősebbeknek kifejezetten ajánlott amúgyis az emelt mennyiségű Ca-bevitel a csontritkulás veszélye miatt. A kálciumnál is fontosabb a magnézium bevitele. Érdemes azt is szedni, mondjuk kúraszerűen, de inkább egy későbbi bejegyzésben összeszedem, hogy mely ételekben van sok magnézium. Ha a táplálékkal elegendő Mg jut a szervezetbe, akkor nem kell tablettázni.
Ionok esetében nem hagyhatjuk ki a jó öreg sót sem. A sima jódozott sóba keverjünk 1:1 arányban Na-csökkentett sót! Mi már vagy 2 éve keverjük a két sót. A sok nátrium nem tesz jót, és a vele jövő klorid sem kell túlzott mennyiségben, a többi táplálékkal úgyis bevisszük a szükséges mennyiséget. A Na-csökkntett só ugyanolyan sós mint a sima, csak egészségesebb. Elvileg a csökkentett só ugyanolyan sós ízt ad, mint a sima só, tehát lehet csak csökkentettet is fogyasztani, de van, aki szerint nem egyforma a kettő. Tessék kipróbálni! Tudom, kicsit drágább, de megéri... emellett persze kevesebb sót is lehetne tenni az ételbe.
És a legutolsó, magyarázatot nem igénylő, de nem kevésbé fontos pont: zöldséééég!
Tudom, hogy ez így egy kicsit sok első pillantásra, de másodikra már ne legyen az. Minden mindennel összefügg. Az életünk, de legalábbis a minősége, és a beszedett gyógyszerek mennyisége múlik a hozzáállásunkon. Nagy ár lenne egy kis változtatás?

A bejegyzés trackback címe:

https://zsee.blog.hu/api/trackback/id/tr491213570

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása